Umberto Eco a spus: „Cred ca devenim dependenti de lucrurile pe care tatii nostri ne invata in cele mai ciudate momente, atunci cand acestia nu incearca sa ne invete nimic. Suntem un produs al multitudinii de mici firmituri de intelepciune”.

Ce va invatati copiii atunci cand nu incercati sa ii invatati nimic?

Iata 5 fraze comune pe care toti parintii (inclusiv eu) le folosesc – si cu totii ar trebui sa incetam imediat:

1. Innebunesc din cauza ta!

Aceasta afirmatie este probabil adevarata de aproape o suta de ori in fiecare zi. Cu toate acestea, exista multe lucruri adevarate pe care nu trebuie sa le spunem copiilor nostri.

Faptul ca ii spunem ca ne enerveaza, ca ne innebunesc sau ca ne fac sa ne scapam de sub control, ii invata ca sunt responsabili pentru comportamentul altora. Iar asta nu este corect.

Copiii par sa gaseasca o cale prin care sa se invinuiasca pentru tot ce se intampla. Nu trebuie sa sustinem acest comportament. In schimb, incercati sa oferiti un exemplu pentru reglarea emotionala.

Folositi afirmatii precum „Mamei ii e greu sa isi pastreze rabdarea in momentul asta, asa ca trebuie sa stau putin sa ma calmez”. Apoi, chiar faceti asta – meritati o pauza!

2. Pentru ca asa am zis eu!

Aceasta afirmatie, mai clar decat oricare alta, cere un comportament instinctiv de obedienta atunci cand vine vorba de autoritate. Ii descurajeaza sa rezolve problemele, sa gandeasca liber si le pericliteaza chiar si dorinta simpla de a intelege regulile.

Vrem sa incurajam curiozitatea intelectuala a copiilor nostri – nu sa o distrugem. Aratati-le acestora ca merita o explicatie pentru comportamentul pe care il asteptam din partea lor. Puneti-le in valoare curiozitatile.

Incurajati-i sa gandeasca intr-un mod critic. Nu trebuie sa fie de acord cu rationamentul vostru – dar au dreptul de a stii care este acesta daca se asteapta ca ei sa respecte un set de reguli.

3. Inceteaza in momentul asta sa mai plangi!

Aceasta fraza nu a ajutat niciodata in istoria plansului la solutionarea problemei. Tot ce face este sa alature senzatia de frica, panica si lipsa de control intr-o situatie si asa dificila.

Ganditi-va putin – cand a fost ultima data cand ati auzit un adult spunand „Eram foarte suparata dar sotul meu a tipat la mine, spunandu-mi sa ma opresc din plans si automat m-am simtit mult mai bine”?

Citeste continuarea articolului aici: 5 lucruri groaznice pe care le spunem involuntar copiilor nostri