Dintre toate senzatiile pe care oamenii le simt, iubirea este una dintre cele mai puternice. Nimic din lumea asta nu poate inspira, speria sau sa fie la fel de minunat precum sentimentul de dragoste fata de o alta persoana.

Ceea ce poate nu stiati este ca exista un motiv dovedit stiintific ce ne poate explica sentimentele pe care le traim. Acum, pentru a stabili un lucru, nu incerc sa reduc o experienta ata de frumoasa precum este iubirea la o discutie stiintifica, eu doar cred ca este interesant modul in care corpurile noastre chiar se schimba atunci cand suntem indragostiti.

Chiar exista un raspuns chimic real si masurabil pentru fenomenul de iubire si este fascinant. Personal, nu ma intereseaza daca este vreo incurcatura evolutiva dezvoltata pentru a asigura perpetuarea speciei, iubirea va exista indiferent de circumstante.

Deci, cum afecteaza iubirea structura noastra chimica?

Dopamina
Dopamina este o componenta chimica din creier asociata placerii. Foarte interesant este faptul ca, pentru acelasi motiv, este asociata cu dependenta. Stiti acea stare de ameteala prin care treceti in momentul in care va aflati in compania persoanei iubite?

Este un fenomen real. Mai exact, iubirea este un drog. Conform antropologului in stiinte biologice, Helen Fisher Ph.D, „atunci cand o persoana inseamna ceva pentru voi, va concentrati atentia asupra lor pentru ca sistemul ce emana dopamina a fost activat.

Este declansatorul pentru starea de determinare in scopul atingerii telurilor, unde nimeni nu mai conteaza inafara de partener.”

Noradrenalina
Stiti acei fluturi din stomac pe care ii simtiti in momentul in care va aflati langa persoana iubita? Acestia apar cu un motiv.

Noradrenalina este un hormon de stres care se produce automat si care va creste natural ritmul cardiac; oamenii de stiinta cred ca asta este explicatia pentru bataile rapide ale inimii ce apar atunci cand ne aflam in prezenta respectivei persoane.

Conform lui Fisher, „Acesta este momentul de tensiune maxima. Palme transpirate, gura uscata si cuvinte incalcite.”

Oxitocina
Oxitocina este o componenta chimica emisa in momentul in care cream o legatura fizica cu o persoana, in special in situatii intime. Oxitocina scade nivelul de stres si ajuta relaxarea.

Citeste continuarea articolului aici: Chimia iubirii: stiinta din spatele celor 6 componente chimice ale iubirii