Trecutul a fost, si inca mai este, principala sursa de inspiratie in amenajarea interioara. Astazi, tot mai multi proprietari aleg pentru locuintele lor mobila care sa reinvie timpurile de odinioara.


In vremurile de mult apuse mobilierul este un semn al bogatiei, egiptenii fiind primii care au folosit piesele de mobilier, urmand apoi sa fie preluate si de celelalte popoare in functie de cunostintele lor, materialele si echipamentele utilizate, tehnica de prelucrare, influentele culturale si religioase sau preferintele conducatorilor.

Prin urmare, este folositor sa poti identifica usor stilul unui anumit tip de mobilier, pentru a crea un decor armonios. Iti prezentam sapte dintre cele mai populare influente si particularitatile lor:

Modern

Stilul modern a aparut sub miscarea modernista, la inceputul anilor 1900. Este foarte ordonat, simplu si aerisit, permite un decor mai cald si relaxat. Mobilierul nu iese in evidenta prin imagine, iar adesea combina materiale precum piele, vinil, otel, pal sau plastic cu o schema de culori monocromatica pentru a crea interioare elegante.

Reprezentative pentru stilul modern sunt nume mari de designeri precum Herman Miller sau Hans Knoll, replici ale mobilierului lor modern putand fi gasite si astazi pe piata. Emblema acestui stil este scaunul Barcelona – produs in 1929 si inca foarte popular, care reprezinta o sinteza a modernismului si bunului gust.

Contemporan

Confundat adesea cu stilul modern, cel contemporan se refera la piesele de mobilier care se gasesc in prezent pe piata. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, inspirati de dezvoltarea tehnologiei, producatorii americani de mobila au creat piese deosebite.

Incep sa iasa in evidenta obiectele din metal, placaj curbat, plastic sau chiar fibra de sticla cu tapiterii din piele. Scaunul „Lalea”, alb si de forma unui pahar cu vin, sau cel „Lounge” pentru relaxare, fac parte din mobilierul contemporan.

Citeste continuarea articolului aici: Cum sa identifici cele mai populare stiluri de mobilier