Exista o multime de tulburari care pot afecta fertilitatea in cazul femeilor. Pe de alta parte, numai cateva maladii pot cauza infertilitatea la barbati.

Conform expertilor, principala cauza pentru infertilitatea barbatilor este o tulburarea cunoscuta sub numele de varicocel. De altfel o problema comuna, se estimeaza ca 40% dintre barbatii infertili sufera de aceasta boala.

Un varicocel este o vena sau un grup de vene dilatate situate in scrot, acesta fiind un tesut de piele care protejeaza testiculele. Varicocelul se formeaza din cauza deteriorarii unor valve la interiorul vaselor de sange afectate, cauzand deversarea sangelui. Prin urmare, peretii vaselor se intind, iar zona respectiva se umfla.

Prezenta acestei afectiuni conduce la devierea sangelui din unul sau ambele testicule. In mod normal, privarea de sange, nutrienti si oxigen cauzeaza o functionare deficitara a testiculului afectat. In final, acesta ar putea sa se micsoreze si sa fie mai moale, influentand modul in care sperma este produsa.

Din cauza deversarii sangelui, celule din sperma ar putea fi expuse unor toxine. Acest lucru poate afecta nu numai cantitatea de sperma, ci si calitatea sa. In plus, prezenta unei cantitati prea mari de sange in aceasta zona va dauna temperaturii scrotului. Astfel, sunt afectate calitatea si cantitatea de sperma, sanatatea si motilitatea.

Unele dintre simptomele varicocelului includ un disconfort vag, intepator sau puternic in scrot si/sau in testiculul afectat, durere ce se diminueaza cand pacientul se asaza pe spate.

Citeste continuarea articolului aici: Informatii vitale despre varicocel si diferite tratamente pentru acasa