
Celulita se intalneste mai ales la femei, tesutul conjunctiv care inconjoara celulele protectoare ale epidermului inferior fiind mult mai moale si mai slab in cazul femeilor decat in cazul barbatilor.
In mod constant, mai ales in timpul pubertatii, pielea trebuie sa se adapteze noilor forme ale corpului. Cele mai mari solicitari pentru elasticitatea acestui organ apar insa in timpul sarcinii.
Grasimea se acumuleaza in celulele epidermului inferior atunci cand elasticitatea tesuturilor scade. Acestea se pot mari pana la de zece ori volumul lor original, iesind in afara pana aproape de suprafata pielii. Apare, astfel, imaginea tipica a celulitei, pielea cu aspect de coaja de portocala.
Ce factori sunt responsabili de aparitia celulitei?
Factorii care determina aparitia celulitei se intensifica atunci cand balanta dintre procesele de depozitare si cele de ardere a grasimilor din organism se dezechilibreaza: cand corpul primeste mai multa energie din alimente decat poate el folosi. Surplusul de grasimi va fi depozitat la femei mai ales in zona coapselor, a soldurilor si a sezutului.
Pe langa aspectul neplacut, celulele umplute cu grasimi au si un efect mecanic negativ: ele apasa asupra vaselor sanguine si limfatice periferice fine. Circulatia redusa conduce la diminuarea oxigenarii celulelor si a transportului de lichid celular si reziduuri ale metabolisumlui in afara acestora.
Un rol cheie in acest sens il au hormonii feminini. Estrogenul determina nu doar elasticitatea tesutului conjunctiv, ci influenteaza si tiparul de distribuire a grasimilor. Are un rol foarte important in procesul de metabolizare a apei in tesuturi.
Modificarea activitatii hormonale, asa cum se intampla la pubertate, in timpul sarcinii, la menopauza sau in timpul administrarii de anticonceptonale, are ca efect o depozitare mai mare a apei in organism, fapt care creste si tendinta de celulita.
Retentia de apa in tesuturile adipoase este o alta cauza a aparitiei celulitei. Prin retentia de apa, fibrele conjunctive ale straturilor superioare ale pielii sunt invadate de lichid, ducand la marirea in volum a anumitor celule adipoase si producand umflaturi ale dermei si epidermei care se prezinta ulterior sub aspectul inestetic de coaja de portocala.
Stagnarea toxinelor in tesuturile adipoase invadate de apa este, de asemenea, responsabila de formarea celulitei. Toxinele ataca fibrele de elastina si colagen care au rolul de a mentine pielea elastica, neteda, fina si ferma. Intr-adevar o data cu varsta aceste fibre de colagen si elastina isi pierd din flexibilitate, insa aspectul neplacut al pielii poate fi evitat prin eliminarea toxinelor din organism la timp.
Sportul, inamicul celulitei!
…
Citeste continuarea articolului aici: Uleiul de mesteacan distruge celulita!