Faptul ca sunteti constienti de binecuvantarile din viata nu inseamna neaparat ca trebuie sa adoptati o atitudine de recunostinta; ci ca trebuie sa faceti in asa fel incat sa aveti parte de lucruri minunate in viata. Recunostinta este o perceptie generala pe care ne-am dori ca toata lumea sa o adopte, deoarece este mult mai pozitiva decat alternativa sa, adica interpretarea tuturor lucrurilor cu superficialitate.

In cadrul unui studiu despre recunostinta si bunastarea subiectiva, participantii si-au notat dispozitiile, comportamentul din timpul momentelor mai grele, perceptia in privinta sanatatii, simptomele fizice si fericirea generala din viata. Cercetatorii au descoperit ca subiectii care isi exprimau multumirea prezentau o bunastare net superioara.

Acestia au dedus ca gratitudinea ajuta oamenii sa simta fericirea mult mai intens. Oamenii de stiinta au conchis: „Rezultatele sugereaza ca axarea constienta asupra binecuvantarilor ar putea aduce beneficii emotionale si interpersonale individului.”

Cercetatorii care studiaza acest subiect se expun unei sarcini destul de dificile, deoarece este foarte greu de definit. Incep prin a spune ca „A fost conceptualizata precum o emotie, o atitudine, o valoare morala, un obicei, o trasatura de personalitate sau un raspuns pentru a trece peste diferite situatii. Cuvantul gratitudine deriva din latinul gratia, insemnand bunavointa, clementa sau recunostinta.”

Intr-un citat de P.W. Pruyser, cercetatorii arata ca formularile ce provin din radacina latina a cuvantului gratitudine fac referinta la „bunatate, generozitate, cadouri, frumusetea de a oferi si de a primi sau la faptul ca reusesti sa obtii ceva din nimic.”

Acestea sunt lucrurile de care veti avea parte atunci cand va aratati recunostinta

Domeniul psihologiei pozitive este relativ nou, dar psihologii sunt fascinati de rezistenta oamenilor pozitivi, care adopta o atitudine recunoscatoare, fata de cei care se axeaza mai mult asupra lucrurilor nefericite de care au parte.

Rar se intampla ca persoanele pozitive sa duca o viata in care sa nu fi pierdut pe cineva, dar in schimb, sunt capabile sa interpreteze pierderea precum un moment trecator de tristete, care le va inmulti bucuria altor momente fericite de care vor avea parte in viata.

Citeste continuarea articolului aici: Voi pentru ce sunteti recunoscatori? Cercetatorii explica modul in care gratitudinea ne schimba vietile